Blog

Sírás után nyugalom

2013.03.19 08:02

Tegnep harmadszor kezeltem egy pici lányt, aki korábban nagyon sírós volt, egész nap nyugtalan és nyűgös. Amikor először láttam, nem emelte hason a fejét, mégis csak enyhe tónuszavarnak láttam. Két kezelés után nem csak a fejét kezdte el emelni, hanem mozgékonyabb lett, és ami a legfontosabb, kezelés után nyugodtabb lett, 3 napig egyáltalán nem is sírt, egyébként pedig sokkal kevesebbet . Szerintem ez annak a következménye, hogy a gyermek értelmi fejlődése meghaladta a mozgásfejlődéséét, így unatkozott, de most, hogy emeli a fejét, a világ érdekesebb lett számára. Az elcsigázott szülők nagyon örülnek. Kezelés közben sír ugyan a gyermek, de utána nyugodtabb.

—————

Negatív tapasztalat

2013.03.17 20:32

Az utóbbi időben egyre gyakrabban tapasztalom, hogy a szülők lemondják a kezeléseket, azért  mert más mozgásfejlesztők ezt tanácsolják nekik, vagy a sírás miatt, esetleg a pénz miatt. Ez nagyon sajnálatos, mert a később visszajelentkező gyerekeimen már nem tudok annyit segíteni, mintha korábban kezeltem volna. Lehet, hogy nehéz kifizetni a kezeléseket, de később sokkal többe kerül a maradványtünetek /esetleg kerekes szék, vagy nem használható kéz/ miatt felmerülő nehézségek megoldása. A sírás leginkább a kötött  kezelési helyzetek miatt van, nem pedig a fájdalom miatt. Ezt elfelejti a gyermek, és szerintem érzi is, hogy a kezelés segítség neki. Később viszont az elmaradt kezeléseket nem lehet pótolni, a gyermek pszichés és egyéb problémákkal küzd majd a mozgássérülése miatt, akár fájdalmakkal is, nem megfelelő izületi helyzet esetén. Egyik páciensem esetét szeretném elmesélni. /több ilyen is volt!/

Gyönyörű, okos kislány elkezdte relative korán a DSGM kezelést, de a sírás miatt 2 hónap után abbahgyták és más kezelésekre jártak. Több évvel később, jelentkeztek, hogy folytassuk a kezelést, de ekkor már csak azt tudtam mondani nekik: karbantartást tudok csinálni, csökkenteni a további romlást ami a növekedéssel együtt jár. A szülők ennek ellenére kérték a kezelést és még rengeteg pénzt fordítanak mai napig is a gyermekre, mindenféle kezelésekre, műtétekre. Az Ő diagnózisával, hozzá hasonló állapotú gyermekem, folyamatos DSGM kezelés mellett a / laikus által észre sem vehető /, gyógyult állapotban van. Nem mozgássérült, mindenét megfelelően tudja használni. Előbbi gyermekem viszont a jobb kezét csak támasztásra tudja használni, és járása szembetűnően hibás. Életét jelentősen fogja ez befolyásolni pl. pályaválasztásnál, állandó orvosi kezelésekkel, mozgásproblémákkal.

A szülőknek azt tanácsolom, inkább most sírjon a gyermek, mint később!

 

—————

A játszótér fejlesztőtér is?

2013.03.16 21:10

Igen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A sok sok fejlesztés, módszer, tanfolyam, foglalkozás után elfelejtjük gyermekeinket a legtermészetesebb fejlesztőtérre vinni. Ez a tér a játszótér. Ingynes!!!!!!! Legalábbis 1 éves kortól nagyon fontos.

Hintázás: Keringeti az agyvizet, tehát ingerli a központi idegrendszert. Fejleszti az egyensúlyt, koordinációt.

Mászókázás: Erősíti szinte az összes izmot, kar-, hát, lábizomzat. Különösen jó lúdtalp és lábtartási rendellenességek esetén erősítésre. Emellett, persze az egyensúly és koordináció is fejlődik. Engedjük a gyermeket mászókázni, ne féltsük, inkább álljunk mellé/alá és legyünk készen segíteni, kiigazítani.

Homokozó: Finomkoordináció és kéz kisizmainak erősítése. Akár a sarazástól sem ijedjünk meg, plusz inger, inkább vigyünk kéztisztító kendőt és csere ruhát:-) Ráadásul szeretnek guggolni a homokozóban a gyermekek, ez egy fontos erősítő gyakorlat.

Pörgő hinta: Ha ott áll a szülő nem lehet semmi baj. Minap egy ismerős kislányt vittem ki a játszótérre és úgy bepörögtünk, ahogy csak kell. Be lehet szállni anyukák!!!!!!! Ez kész ingerbomba volt az idegrendszerünknek. Szerintem nekem sem vált káromra:-)

Libikóka: hatása a hintáéhoz hasonló.

Fogócskázni szabad!

Csúszda: Egyensúly és koordinációfejlesztés, a felmászás és landolás pedig erősítés.

Sorolhatnám még az eszközöket, egy a lényeg, amit a gyermek ki akar próbálni engedjük neki! Nyáron, ha megfelelő a tér tisztasága, akár a homokban, füvön, kavicson mezítláb is lehet a gyermek, hogy erősödjenek a talpizmai.

Biciklizés: Nem megfelelő az a 3-kerekű bicikli, amelyiknek nagyon elől, az első keréken van a pedálja, keressünk olyat, aminek az ülése alatt helyezkedik el a pedál, könnyebb tekerni és jobban erősíti a farizmokat is.

 

—————

P.I.R.-szakembereknek!

2013.03.16 20:57

Azaz post izometriás relaxáció, amelyet alkalmazok kezeléseim közben. Azt tapasztaltam, hogy a szokásos passzív feszített helyzetekben, vagyis az izom legmegnyújtottabb helyzetében végzett kezelésnél sok gyermek annyira ellenfeszíti az érintett izmot, hogy az nagyon megerősödik. Felborul az izomegyensúly. Mivel egy babánál nagyon nehéz lenne aktív gyakorlatot adni a ellenoldali izomzatra, ezért kipróbáltam a post izometriás relaxációt ezen oldal erősítésére. Tehát a kóros helyzetbe kényszerítem az izomzatot, majd amikor érzem az ellenállást, elengedem és a gyermek az ellenkező oldalra mozdítja a megfelelő izületet, izmot. Ekkor még továbbviszem passzívan a mozdulatot és ekkor kezelem az érintett izmot, rövid ideig. Pl. torticollis esetén nagyon hatásos az antagonista izom erősítésére. Természetesen a PFH után alkalmazom, többször egymás után.

—————

60 perc az mennyi is?

2013.03.13 20:38

Előző bejegyzésemhez illik a téma.

"Elvileg" a Dévény kezelés 60 perc. Az ÉN olvasatomban ez maximum 60 perc, ugyanis rengeteg dolgot figyelembe kell venni a kezelési idő megválasztásánál. Pontosabban nem is igazán lehet megválasztani. Lásd, előző blogomban a terhelést le kellett csökkentenem, ez lehet akár időbeli csökkentés is. Véleményem szerint figyelembe kell venni a gyermek fizikai /szívbetegségek, epillepszia stb.../ és lelki állapotát is. Lelki állapoton azt értem amikor a gyermek csak ellenáll és nem igazán tudok vele haladni, ekkor miért nyúznám 60 percig? Csak azért mert a szülő a pénzéért pont 60 percet akar? Máskor fáradtan és sírás közben is érzem, hogy aktívan részt vesz a gyermek a kezelésben, segít, dolgozik, nem áll ellen. 

Másodszor: a gyógytorna és minden testképzés, edzés, fejlesztés, edzés alapszabálya a FOKOZATOSSÁG. Első alkalmakkor még izomláz is elődfordul. Hozzá is kell szokni a helyzethez. Fokozatosan emelem a kezelés idejét és intenzitását.

Tehát én azt mondom, max. 60 perc a kezelésem, de ezt befolyásolja az életkor, edzettség, betegségek, lelki állapot stb.

Tanulság: Tapasztalataim, és felelősségem birtokában nem vállalok felesleges kockázatot, azért merta szabályok ezt mondják.

—————

Tanulság: Lassan járj, tovább érsz!

2013.03.11 22:41

A mai napon egyik kis páciensem esetében, akit legutóbbi alkalommal saját maximalizmusom miatt, és a fejtartás erősítése érdekében kicsit túlterheltem. A szülők elmondása alapján a kezelés után a gyermek egy ideig sápadt volt és nagyon kimerült. A kezelés ugyan hatásosnak bizonyult, mert a fejét hason nem emelő több hónapos gyermek, mára hason emeli és rövid ideig tartja a fejét, de felmerült bennem a gyanú! Az anamnézis felvételénél szívproblámára mindig rákérdezek, de nem volt semmilyen probléma. / az anya szívbetegsége miatt a gyermeknek szívultrahangot csináltak, de a lelet szerint minden a legnagyobb rendben/ Mégis eszembe jutott, hogy előfordulhat olyan eset is, amikor a szívprobléma csak később derül ki. A sápadtság páciensem esetében mindenképpen figyelemre méltó, mert egészséges szívű gyermekeknél az általam végzett gyakorlatok nem okoznak ilyet. A mai kezelést kicsit visszafogtam, nem is volt probléma.

Tanulság: Fokozatosság, mérsékletesség, akkor is ha a szülő vagy saját magam is türelmetlen vagyok a fejlődéssel kapcsolatban.

                Inkább több kezelés kisebb terheléssel, mint kevesebb kezelés nagyobb terheléssel!

—————

Első bejegyzés

2013.03.10 18:29

Ma elindítottam az új blogomat. Kérem kövesse figyelemmel, igyekszem mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

—————


Elérhetőség

koraimozgasfejlesztés.com


Téma: Hozzászólások

Dátum: 2013.05.22

Feladó: Orsi

Tárgy: Hordozás

Érdekes eset. Valószínűnek tartom, hogy a tónuszavar állt fenn előbb, és erre csak rátett a hordozás. Az indiánok állítólag egészen mászás előttig cígölik őket, aztán mégis másznak.. Ám valóban az lehetett volna a megoldás, ha leteszik néha, így kiderül a probléma. Én eygébként pont inkább sétáláshoz, házimunka végzése alatt javaslom a hordozót, hogy vestibularis stimuláló hatását kihasználjuk.

Válasz

—————

Dátum: 2013.05.31

Feladó: Éva

Tárgy: Re:Hordozás

Köszönöm Orsi!
Én nem találtam tónuszavart, de utólag már nehéz megállapítani, hogy mi volt. Itt talán a családi lelki trauma is ludas lehet.

Válasz

—————

Dátum: 2013.03.21

Feladó: orsoly

Tárgy: cipő

Igen, emlékszem, ezt Dr. Szabó M. is megerősítette, helytelen a supinatios cipő ezeknél a gyerekeknél, mert kifejezetten ront a tartáson.

Válasz

—————

Dátum: 2013.03.21

Feladó: dr. Padányi Éva

Tárgy: Re:cipő

Végre egy hozzászóló!:-) Köszönöm!

Válasz

—————