DSGM, azaz Dévény speciális manuális technika és gimnasztika módszer

Rövid ismertetés a módszerről, melyet Dévény Anna gyógytornász és művészi torna szakedző fejlesztett ki, tapasztalati úton. A leghatásosabb fejlesztési módszer a korai mozgásfejlesztésben!

 

A Dévény módszer két részből áll: az egyik, a speciális manuális technika, amely alkalmassá teszi az izmokat a mozgásokra, a másik egy tudatos, aktív csoportos formában, esetenként egyéni foglalkozás keretében történő testképzés. A hiedelmekkel ellentétben, nem természetgyógyászat, nem varázslás, nem "hókusz-pókusz", hanem a Magyar Orvosi Kamara által elfogadott mozgásrehabilitációs módszer. A gyógytorna egy új formája. A fejlesztések közül azzal emelkedik ki, hogy hozzányúl a problémás izomzathoz, nem külső ingerekkel, aktív gyakorlatokkal próbálja mozgásra bírni az izomzatot, hanem manuális technikával, azaz kézzel végzett módon kezeli a problémát. Ez nem jelenti azt, hogy nem mozgatja aktívan a gyermeket, hanem még mozgás/mozgatás közben is belenyúl az izomzatba. Közvetlen módon ingerli a központi idegrendszert, az izmokban elhelyezkedő proprioceptorokon keresztül /érzékelősejtek/, amelyek folyamatos információt küldenek a központba, ahonnan megfelelő válasz csatolódik vissza. Ezért is kezelünk különböző pozíciókban, terhelési helyzetekben, mert az izmok egymáshoz viszonyított elhelyezkedése minden pozícióban más és más. Helyileg oldja a mechanikai akadályokat, letapadásokat, elcsavarodott izmokat korrigál, a kóros kötőszövetes felépítést normalizálja. Holisztikus szemléletmódja arra világít rá, hogy a probléma oka nem mindíg a probléma helyén található, az egész testet, szervezetet vizsgálja, nem feltétlenül csak problémás helyen kezel. A legjobb eredmény korai felismeréssel és kezeléssel érhető el, mivel 5 hónapos korig vannak "startra kész" tartalék idegsejtjeink Edelmann professzor felismerése alapján. A később elkezdett kezelés is lehet nagyon eredményes, diagnózistól és gyermektől függően, de mindenképpen jelentős javulást eredményez a mozgásfejlődésben, normalizálja és felgyorsítja azt. Természetesen, mivel senki sem mindenható, mindíg lesznek kis %-ban olyan sérülések, melyek nem gyógyíthatóak meg, pl. az agyállomány nagyfokú elpusztulása, vagy progresszív kórképek, de ezek esetében is lehet apró eredményeket elérni.

A kezeléseknek alapja az egészséges mozgásminta, ezt célozza a módszer, eltérően azoktól a terápiáktól, melyek felerősíthetik a kóros mozgásformákat, vagy éppen azt tanítják meg a normál mozgások helyett. A kezelések a legtöbb esetben sírással járnak, de ez nem jelenti azt, hogy minden esetben fájdalmas, vagy kellemetlen lenne a kezelés. A csecsemő természetes reakciója a szokatlan helyzetre és kötött pozíciókra, a sírás, mivel elmagyarázni még nem lehet neki, hogy az ő érdekeit szolgáljuk, de tapasztalatom szerint mégis érzik valahol, hogy ez jó nekik. A sírás mértéke egyébként jelentősen függ a szülő és a gyermek lelki állapotától, jellemétől, és egyéb tényezőktől /éhes, fáradt, stb..../ A kezelések után viszont általában nyugodtabbak, jobban alszanak, esznek, aktívabbak. Más módszereknél, ahol hozzá sem nyúlnak az izomzathoz, szintén előfordul a sírás, hiszen fejlesztésnél azt kell gyakorolni ami nem megy, ha csak azt gyakorolnánk ami megy, akkor nem lenne eredmény. A sírás milyensége, mértéke a DSGM szakgyógytornásznak jelzi, hogy jó helyen jár e, a problémásabb helyeken jól elkülöníthető sírásformával reagál a gyermek. A módszert alaposan képzett gyógytornászok végzik, ez garantálja a megfelelő és nem túlnyújtott helyzeteket, a kornak és állapotnak megfelelő terhelési helyzeteket és a fizikai terhelés mértékét.

 

Gyermekét nyugodtan bízhatja DSGM szakgyógytornászra, biztos és szakértő emberek vagyunk!!!! Bővebben a www.deveny.hu oldalon olvashat a módszerről, az alapítványban megvásárolhatja Dévény Anna könyvét is a módszerről.