Egészséges mozgásfejlődés


Az egészséges mozgásfejlődés menetéről a különböző szakirodalmak más és más adatokat közölnek. Tapasztalataim és nézetem szerint, tanulmányaim és több szakirodalmi mű tanulmányozása során kialakult bennem az a nézet, miszerint mindig a legkésőbbi határidőt veszem alapul egy-egy mozgásforma normális tartományba tartozásának. Abban minden szakember egyet ért, hogy gyermekeként nagy különbségek lehetnek abban, hogy egy mozgásforma hány hónapos korban indul be. A koraszülött / legalább 4 héttel előbb érkezett/ gyermekeknél pedig mindig a korrigált kort, vagyis a kiírt születési dátum szerinti kort vesszük figyelembe. Az alábbi táblázat bemutatja a normál mozgásfejlődés menetét, azonban annak ellenére, hogy a gyermek időben megcsinál mindent, még nem jelent garanciát, mert a mozgások minőségi kivitelezése is számít, amire a tüneteknél térek majd ki. A mozgásfejlődésben a legoptimálisabb a központi idegrendszer fejlődése szempontjából, ha a mozgások a megfelelő sorrendben épülnek egymásra. Ennek ellenére van akinél nincs meg a sorrend, mégis megfelelően fejlődik az idegrendszere. A nem megfelelő sorrend viszont gyakran vezethet koordinációs és későbbi tanulási zavarokhoz.

Nézetem szerint:

életkor mozgás
0-1 hó Hasonfekve rövid időre megemeli és átfordítja a fejét, ülésbe húzásnál a fejét egy kis latencia /késéssel/ idő után a fejet a gerinc tetejére emeli, ott rövidebb ideig tartja. Háton fekve a végtagok hajlított helyzetben vannak, kezek ökölben.
2-3 hó Hason, alkaron támaszkodva hosszabb időre emelve tartja a fejét, forgatja, nézelődik, egy-egy irányba akár a foroghat is, de ez nem feltétel, kézfejek még többnyire ökölben, de már nyitogatja a kezecskéket. Ülésbe húzásnál biztosan emeli a fejét a gerinc tetejére és ott megtartja fordítja is.
4-5 hó Hason fekve próbálja alkartámaszból nyújtani a könyökét és magasabbra törekszik emelni a mellkasát. Kézfejei többnyire nyitva vannak, használja őket tárgyakért nyúl, fog, átveszi egyik kézből a másikba. Forogni próbál, akár már több irányba is rodulhat, de ez sem feltétlen ebben a korban. Alsó végtagjaira állított helyzetben letámaszt nyújtott térddel, a csípő alatt támaszt a talp.
6-7 hó Hason fekve nyújtott könyök és nyitott tenyerek mellett támasztja magát magasra. Már fordul valamilyen irányba, azonban a 7. hónapra minen irányba forognia kell: hátról-hasra jobbra és balra, hasról hátra jobbra és balra /4 irány/. Hason popsiját kezdi emelgetni kúszáskezdeményként.
8-9 hó Kezd kúszni, ami eleinte lehet szabálytalan, majd váltott kéz-láb használatával. 9-10 hóra illik kúszni. Négykézlábra emelkedik és hintázik, ez előfordulhat, hogy csak a 10. hó elején indul el, de van aki már 7-8 hónaposan is megteszi, vagy akár mászik is.
10-11 hó Mászni kezd, 11 hóra biztosan, szabályosan váltott kéz és láb mellett mászik, négykézláb állás mellett egyik kezével játszik és csak 3 ponton támaszt alá. Négykézláb állásból kiteszi oldalra a popsiját, így próbál felülni. Ezt esetleg már a kúszásnál is próbálhatja oldalfekvésből. Előbb nem kell ülnie a gyermeknek, hiszen a kúszás mászás erősíti meg a törzs izomzatát annyira, hogy ülni tudjon. Természetesen ettől lehet eltérő fejlődéső egészséges gyermek is aki előbb ül.
11-12 hó Kapaszkodva feláll, ácsorog, oldalazgatva kezd lépegetni,esetleg önállóan is elindul, de ez sem feltétel.
13-15 hó Önállóan megteszi első lépéseit, melyek eleinte bizonytalanok és széles alapúak, földről eleinte próbál kapaszkodás nélkül felállni, majd fel is áll.
15 hótól A későbbi mozgásformákról nem igen ír a szakirodalom, az ugrálás, lépcsőzés, egy lábon állás illetve ugrálás, szaladás nagyon változó időpontban és sorrendben jelentkezhet, szerintem legkésőbb iskolás korra mindet tudni illik.