Korábbi előadásaim

Sajnos a diasor nem fért rá a tárhelyre, ezért egy rövid összefoglalót rakok föl a 2009/4 XXXVII. Országos Szakmai Konferenciáról.

Az ISKOLAEGÉSZSÉGÜGYI ÉS KORAI FEJLESZTÉS SZAKOSZTÁLY ülésén hét elõadás hangzott el, köztük az egyik az én előadásom volt, melyet a Down Alapítvány  20. születésnapján ismételten és kibővítve előadtam 2012. őszén.

"Padányi Éva szakgyógytornász (Down Alapítvány) bemutatta a Dévény Speciális Manuális Technika (DSGM) kezelést a Down szindrómás gyermekek korai mozgásfejlesztésében. A módszer eredetileg oxigénhiányos eredetû izomtónus-problémákra lett kifejlesztve. Az oxigénhiányos hypotonia (csökkent izomtónus) és a Down-szindrómával együtt járó hypotonia jellemzõit vizsgálva azonban nagyon sok közös jellemzõt figyelhetünk meg, melyeket mindkét esetben a mozgásfejlõdés megkésettsége követ. Annak ellenére, hogy Down-szindróma esetén a megkésett mozgásfejlõdést nem csak az izomzat gyengesége, hanem az értelmi fejlettségi szint is jelentõsen befolyásolja, az intézményükben hat éve folyó munka bizonyítja, hogy a DSGM kezelés a Down-szindrómás gyermekek esetében is jelentõsen felgyorsítja a mozgásfejlõdést és biztosítja a mozgásfázisok megfelelõ sorrendben történõ egymásra épülését. A mozgás és értelmi fejlesztés így külön-külön, mégis egymásra épülve biztosítja a legoptimálisabb testi és szellemi fejlettség elérésének lehetõségét. Az elõadó röviden bemutatta a DSGM rendszerét, a kétféle hypotonia közös jellemzõit, a kezelés céljait és szempontjait. Beszámolt eredményeikrõl, valamint beszélt néhány tévhitrõl, melyek a módszer létjogosultságát vitatják." / Gyógypedagóiai szemle/


DSGM kezelés Down szindrómás gyermekek korai mozgásfejlesztésében.ppt (4,7 MB)

 

DSGM kezelés Down szindrómás gyermekek korai mozgásfejlesztésében.doc (24,5 kB)

 

További előadásokat is töltök majd fel, ahogy időm engedi.