A játszótér fejlesztőtér is?

2013.03.16 21:10

Igen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A sok sok fejlesztés, módszer, tanfolyam, foglalkozás után elfelejtjük gyermekeinket a legtermészetesebb fejlesztőtérre vinni. Ez a tér a játszótér. Ingynes!!!!!!! Legalábbis 1 éves kortól nagyon fontos.

Hintázás: Keringeti az agyvizet, tehát ingerli a központi idegrendszert. Fejleszti az egyensúlyt, koordinációt.

Mászókázás: Erősíti szinte az összes izmot, kar-, hát, lábizomzat. Különösen jó lúdtalp és lábtartási rendellenességek esetén erősítésre. Emellett, persze az egyensúly és koordináció is fejlődik. Engedjük a gyermeket mászókázni, ne féltsük, inkább álljunk mellé/alá és legyünk készen segíteni, kiigazítani.

Homokozó: Finomkoordináció és kéz kisizmainak erősítése. Akár a sarazástól sem ijedjünk meg, plusz inger, inkább vigyünk kéztisztító kendőt és csere ruhát:-) Ráadásul szeretnek guggolni a homokozóban a gyermekek, ez egy fontos erősítő gyakorlat.

Pörgő hinta: Ha ott áll a szülő nem lehet semmi baj. Minap egy ismerős kislányt vittem ki a játszótérre és úgy bepörögtünk, ahogy csak kell. Be lehet szállni anyukák!!!!!!! Ez kész ingerbomba volt az idegrendszerünknek. Szerintem nekem sem vált káromra:-)

Libikóka: hatása a hintáéhoz hasonló.

Fogócskázni szabad!

Csúszda: Egyensúly és koordinációfejlesztés, a felmászás és landolás pedig erősítés.

Sorolhatnám még az eszközöket, egy a lényeg, amit a gyermek ki akar próbálni engedjük neki! Nyáron, ha megfelelő a tér tisztasága, akár a homokban, füvön, kavicson mezítláb is lehet a gyermek, hogy erősödjenek a talpizmai.

Biciklizés: Nem megfelelő az a 3-kerekű bicikli, amelyiknek nagyon elől, az első keréken van a pedálja, keressünk olyat, aminek az ülése alatt helyezkedik el a pedál, könnyebb tekerni és jobban erősíti a farizmokat is.

 

—————

Vissza