Mit sportoljon a gyermek 3 éves kora után?

2013.06.22 21:22

Ez a cikk kóros és egészséges mozgásfejlődésű gyermekek részére íródott, anyai és gyógytornász tapasztalataim alapján.

A mai világban a gyermekek keveset mozognak, sokat ülnek a tv, internet és az iskolai órák miatt. Rengeteg plusz órára járnak, a nyelvtanulás, képességfejlesztés és egyéb maximalista felfogások miatt. Amit én ajánlok, az, hogy ne menjen semmi a játék és mozgás kárára.

Fontossági sorrendben a következőket ajánlom:

  • JÁTSZÓTÉR - minden mennyiségben, a mi időnkben nem volt ennyi csuda játszótér, ami önmagában is fejlesztőtér is.
  • FEJLESZTŐ TRÉNINGEK - amennyiben kóros volt a mozgás vagy értelmi fejlődés, itt alapozó terápiára, TSMT-re, analitikus gimnasztikára /Dévény/, HIDROTERAPIA-ra, stb... gondolok.
  • ÚSZÁS - mindenkinek ajánlott, mert nem terhelődnek az izületek /a testsúly nincs rajta az izületen, ugyanakkor izmot erősít, koordinációt fejleszt, erősíti az immun és keringési rendszert, a légzőizmokat. A későbbi életkorokban, akár 40 év felett is bármilyen mozgásszervi problémánál elsődleges szerepe van a terápiában, karbantartásban, ezért a vízbiztonság nagyon fontos. Természetesen örömöt is okoz.
  • Tánc, művészi torna, RG, stb... - nem versenyszintű, de igényes, a mozgásokat korrigáló, pontosan bemutató képzett oktató vezetésével történő rendszeres edzés. Ezek a mozgásformák erősítenek, nyújtanak, koordinációt és figyelmet fejlesztenek. A versenyszintű sportok általában tönkreteszik az izületeket, melyek a fiatal vagy középkorú felnőtteknél okozhatnak gondot a későbbiekben. Nagy lányomnak a szertorna a térdizületeiben okozott túlterheléses szindrómát, mellyel a növekedés végéig fel kellett időnként menteni testnevelésből, ehhez még túlnyúlt bokaszalagjai miatt voltunk állandó vendégek a Heim Pál gyermekkórházban. Tehát, mindent, lehet, de csak módjával, ha lehet ne versenyszinten, de jól képzett oktatóval.
  • Keleti harcművészetek - karate, kungfu, stb.... Mindegyik nagyon pontosan végrehajtott mozdulatsorokkal dolgozik, figyelmet fordít az erősítés és nyújtás megfelelő egyensúlyára. Emellett nagyfokú koordinációt, figyelmet, önfegyelmet és akaraterőt igényel. Nagyon ideális sportnak gondolom mindenki számára.
  • Izomerősítést csakis súlyok nélkül, theraband szalaggal vagy expanderrel végezve ajánlok, a súlyzózás szerintem nem igazán ideális. A súlyzó túlnyújthatja az izületi tokot és a szalagokat, gyengébb izomzat esetén, tehát csak szakember felügyelete mellett, fokozatosan emelve a súlyokat, lehet alkalmazni.
  • Természetesen más sportokat is lehet végezni a testalkatnak megfelelően, de mindíg a középúton járva. Nem kell a túlterhelés, de minőségi munka kell. Erősítés mellett mindíg legyen nyújtás, statikus gyakorlatok mellett legyen dinamikus is, és ne feledjük a bemelegítés és levezetés, valamint a légzőgyakorlatok végzését sem.
  • Ne feledjük a biciklit, rollert, ugrálóasztalt sem.
  • Az asszimetrikus sportok /vagy hangszerek/ az izomzatban is okozhatnak asszimetriát, ezáltal problémát, ha lehet, főleg laza tónusú gyermekeknél, inkább szimmetrikus sportot vagy hangszert válasszunk.

—————

Vissza