Másodlagos izomtónus-fokozódás, másodlagos oldalgyengeség

2013.09.25 09:55

Az izomtónuszavarok fajtái:

  1. laza vagy gyenge tónus /hypoton/
  2. feszes, fokozott tónus /spasztikus/
  3. vegyes, vagy kevert, amikor mindkét típusú zavar megtalálható egy gyermek esetében
  4. másodlagos tónusfokozódás /Dévény Anna felismerése!/

Mindhárom esetben gyenge az izomzat, ellentétben azzal a hiedelemmel, hogy a feszes izomzat egyben erős is. Itt zsugorodva van az izomzat, ezért nem képes végrehajtani a modulatokat, ezáltal mégis gyenge, nem tud erősödni.

Másik probléma, ami az orvosi diagnózist és fizioterápiai kezeléseket is befolyásolhatja, hogy nem minden fokozott tónus elsődleges. Vannak esetek, amikor a hypoton izomzat nem kezd el működni /nincs kezelve, vagy a betegség jellege folytán/, ekkor ugyanúgy zsugorodik az inaktív izomzat, és egy idő után /az idő hosszúsága egyénenként változó/ spasztikus képet mutat. Fontos ezt tudnunk a kezelések szempontjából. Ezt a jelenséget hívom másodlagosan fokozott tónusnak.

 

Ugyanez a helyzet az oldalgyengeség vagy orvosi néven a hemiparesis, hemiplegia terén is. /Saját felismerés!/

Az orvosilag hemiparetikus vagy hemiplég izomzatnál elsődlegesen a központi idegrendszer zavara okozza a problémát. Azonban tévesen diagnosztizálják hemiparetikusnak, hemiplégnek, vagy észre sem veszik az oldalkülönbséget amikor például egy hosszabb ideig fönnálló ferde fejtartás miatt, a gyermek nem használja egyformán a két oldalát. Amerre fordítja a fejét azt az oldalt fogja használni. A másik oldal természetesen inaktívabb lesz, ezért bizonyos idő elteltével gyengébb, majd akár feszes is lehet ez az oldal. Ez nem központi idegrendszeri zavar, egyszerűen csak inaktivitásból eredő izomerő gyengeség, amit fel lehet erősíteni, ha a szakember észreveszi. A szakirodalom erről nem beszél, pedig sokan foglalkoznak idegrendszeri problémákkal.

 

 

 

 

—————

Vissza