Kezelt és kezeletlen hypotoniás izomzat

2013.06.29 21:11

Régi ellentét az orvosok és a "dévényesek" között, hogy kezeljük e a gyermeket vagy sem, enyhe vagy minimális tónuszavar, rendszerint hypotonia esetén.

Az orvosok indokai a kezelések ellen: sírás a kezelés alatt, magától is rendbe jön, megcsinálja a mozgásokat.

Dévényesek indokai a kezelés mellett: nem lehet előre tudni, mennyit fog megkésni a mozgás, vagyis később nem befolyásolja e a kognitív funkciókat egy relative nagy megkésettség, másodlagos orthopediai problémák megelőzésének lehetőségei.

Jelenleg egymás mellés tudnék tenni két azonos korú gyermeket, az egyiket kezelem, a másikat nem, mert a szülők nem kérték, mivel beindult a mászás, mire kimentem volna megnézni a gyermeket. A második gyermeket újból meg kellett néznem, illetve először láttam, mivel először a szülők le is mondták a vizsgálatot. Nos a két gyermek között óriási a különbség, bár mindkét gyermek ugyanazokat a nagymozgásokat végzi. A kezelt gyermeknél sokkal szabályosabbak a mozgások, erősebb az izomzat, aktívabb, mind fizikailag, mind a figyelem, a kommunikáció és a játékos tevékenység során. Annak ellenére, hogy a kezelt gyermeknél a tónuszavar mellett fejtartási rendellenesség is VOLT, mégis sokkal jobb állapotban van. A nem kezelt gyermek valószínűleg enyhébb tónuszavarral küzdött, mostanra azonban, izomzata sokkal gyengébb, mozdulatai jó tendenciát mutatnak, de szükség lesz erősítésre,  talán még a figyelmére is ki fog hatni ez a zavar később. Megdöbbentem a tapasztaltakon, mivel én sem bőgetem feleslegesen a gyermekeket, előfordul, hogy én is csak kontrollálom a gyermekeket, ha rendben vannak a nagymozgások. Szóval nagy kérdés, hogy kezeljünke vagy ne. Mostanában elmondom ezeket a szülőknek, és rájuk bízom a döntést.

Sajnos jósolgatni nem tudunk, sokszor nem lehet megmondani, hogy mi lenne ha............, mi lett volna ha................

A fenti eseteken okulva a mérleg nyelve inkább a kezelés felé billen számomra, de mégis a szülőre bízom a döntést!

 

Szemléletesen, ilyen nagy vagy éppen kis különbségek lehetnek hypoton és hypoton izomzat között:

lekvár-puding-birsalmasajt-normál tónus

 

 

 

 

 

—————

Vissza