Kérdés-válasz

2014.01.12 23:18

Már nem dolgozom a szakmában október óta, de konzultációt vállalok és kérdésekre szívesen válaszolok. Kezelésekről a Dévény Anna Alapítványnál lehet érdeklődni: 3-555-392

Érkezett az e-mailemre egy kérdés, mert sajnos a szülői fórumot senki sem használja.

Bemásolom egy tanulságos levélváltás szövegét, természetesen anonim módon, mert úgy gondolom mindenkinek tanulságos lehet. Jó a kérdés és gyakori a probléma.

Kérdés:

 

"A kislanyom 1.5 kora ota labujjhegyezik, csak korulbelulre tudom megmondani, mert eleinte nem tunt fel,hogy gond van. Most 3 eves mult. A labujjhegyezes meg magaban nem lenne akkora baj, de sokszor elesik, es hosszutavon elfarad. Ha leteszi a sarkat, akkor meg hatra nyujtra a terdet. Oxigen hianyt nem mutatott az MR, csak egy un. myeli fejlodesi zavart, ezzel hozzak osszefuggesbe. Ahol most voltunk gyogytornan meg azt mondtak, hogy ez csupan egy rossz mozgasminta, amit begyakorolt. Az achillesze feszes egy kicsit, arra egy sint hord, de abban sem lehet igazan menni, gordulni semmikepp, de ha meg nincs rajta, akkor labujjhegyen megy, ha siet, vagy lassan, ha leteszi a sarkat, es ugy inkabb csak kapaszkodva, kezenfogva tud, amugy labujjhegyen futkos. Tudom igy latatlanban nehez, de letezik ilyen, hogy rossz jarasminta, es lehet-e ezt egy intenziv gyogytornaval korrigalni?"

 

Válasz:

3 éves korban már nehéz dévény módszerrel korrigálni a lábujjhegyezést. Látatlanban nehéz bármit is mondani, de meg lehet próbálni 10 próbakezelést, és ha van eredmény érdemes folytatni. 1,5 és 3 éves kora között be is rögződhetett a rossz mozgásminta, amit nehéz leépíteni. Sínt nappalra nem ajánlanék. Én megpróbálnám dévény kezeléssel és éjszakai sínnel, plusz zsálya krémmel kenegetni reggelente. Ha ki szeretné próbálni a dévény módszert, hívja az alapítványt: 3-555-392. Ha semmi nem segít, később lehet műtétet csinálni, ami nem olyan nagy dolog ma már, egyszerű és rövid rehabilitációt igénylő beavatkozás, hátránya, hogy a növekedéssel lehet, hogy újra kell műteni. Ennyit tudtam segíteni, de nézesse meg DSGM szakgyógytornásszal.

Megjegyzés: Nem gondolom, hogy csupán rossz mozgásminta, de a 1,5 év alatt az is kialakult. A feszes achillesz a csontok növekedésével nem tud lépést tartani, így felerősödhet a probléma. Jó lett volna hamarabb DSGM szakgyógytornászt felkeresni.

 

 

—————

Vissza