DSGM szakgyógytornászoknak!

2013.05.31 00:21

Tudom, a DSGM-et sokféleképpen alkalmazzuk, azonos alapfogásokkal, hasonló helyzetekben, azonos szabályokon alapulva, mégis gyermekre egyedien szabva, egyéni beállítottságunk és tapasztalataink alapján.

Többek között azért is indítottam a honlapot, hogy kollégáim lássák, én mire fektetem a hangsúlyt, vagy éppen mire figyelek föl akár 15 év gyakorlat után is, hátha ezzel segíthetek egy megoldatlan vagy a jövőben felmerülő problémában!

Most arra hívnám fel a figyelmet, hogy ne felejtsük el a gyógytornában már jól bevált elemeket sem. Nagyon jól lehet alkalmazni a következő elemeket:

ellenállás adása - izomerősítés /pl. oldalgyengeség esetén/

post izometriás relaxatio alkalmazása - adott izom nyújtása, közben kezelni is lehet az izmot

vénás torna - vénás keringési elégtelenség esetén, a kezelést megszakítva, többször pár percig ismételve

facilitáció - "Bobath" féle, különböző egyensúlyi helyzetekben történő kibillentés /négykézláb, állásban/, ez diagnosztikára és gyakorlásra is nagyon jó

izomegyensúly felborulásának felismerése /fázisos és tónusos izmok/, feltérképezése - ennek megfelelő erősítés

egyensúlyfejlesztő gyakorlatok - pl. különböző felületeken /kemény-puha/ való mozgatás, mozgás és közben kezelés, tehát nem pörgetős, forgatós gyakorlatokra gondolok itt!!

fokozatosság - a mozgás közbeni kezelések kivitelezésénél a gravitáció kikapcsolása, növelése, majd teljes kihasználása pl. forgatásnál, amennyiben nagyon gyengén megy a forgás/forgatás, magasabb majd alacsonyabb lejtőn is végezhetjük a forgatást és közben a kezelést, majd vizszintesen végezve

Ezeken kívül is természetesen a gyógytorna összes lehetősége a kezünkben van, ne feledjük!!!

 

 

 

 

 

 

 

—————

Vissza