Mitől függ a gyermek mozgásfejlődésének üteme/gyorsasága

2013.04.04 07:53

Mind az egészséges, mind az egészségestől eltérő mozgásfejlődés esetén, a fejlesztésektől és a mozgásprobléma okától függetlenül még sok más dolog is befolyásolja a fejlődést. Ezek között említeném a szülő pozitív vagy negatív hozzáállását, a szülő és a gyermek lelki állapotát, a gyermek jellemét, a körülményeket, egyéb betegségeket /szívbetegség, epillepszia, klórházban töltött idő, értelmi képességek/ stb....

A felsoroltak közül a gyermek jelleme fontos momentum, hiszen ebbe tartozik az akarat, akaratosság is, amely itt pozitív tényként jelenhet meg. Tapasztalataim alapján kétféle gyermek létezik. Küzdő játékos, aki addig küzd amíg nem sikerül valami és akinek minden jó úgy ahogy van, Ő a biztonsági játékos, aki akkor fogja megcsinálni a mozgást amikor az már biztosan megy. Az akaratosabb gyermek mozgásfejlődése gyorsabb, míg a kevésbé akaratosaké lassabb. Természetesen egészséges mozgásfejlődés esetén mindegy melyik kategóriába tartozik a gyermek hiszen tág határok között /több hónap különbség is lehet/ is normál a fejlődés menete, pl. van aki 7 hónaposan mászik, van aki 11, vagy 10 hónaposan önállóan jár, a másik gyermek "csak" 15 hónaposan. Ez azt jelenti, semmi hátránya nem lesz a lassabban fejlődő gyermeknek, a lassabb ütemű fejlődésből /ettől még sportoló is lehet belőle-bár nem ajánlom a versenyszerű sportot:-)/. Itt megjegyezném: ne hasonlítgassuk gyermekeink mozgásfejlődését a másikéhoz, és ne erőltessük a gyorsabb fejlődést, a természet tudja mikor alkalmas a gyermek a mozgásra. Fejlesztésnél persze segít ha a gyermek akaratosabb, jobban segíti a munkát, de ne keseredjen el az a szülő sem akinek lassabban fejlődik a gyermeke, ott is lesz eredmény csak nem 1-2 alkalom után, hanem mondjuk 5-6. Az a lényeg, igen, befolyásolja a fejlődést a jellem a fent leírtak alapján. A neten keringő szülők által leírt fejlődésmeneteket ne vegyük figyelembe, ne hasonlítsuk hozzá gyermekünket.

Lelki beállítódás: Mozgásprobléma esetén, mind a szülő, mind a gyermek lelki állapota /ami ugye összefügg/ befolyásolja a fejlődést. Segítené a munkánkat, ha elsősorban a szülő rendezné lelki állapotát /el nem fogadás, hárítás /nincs is probléma/, reményvesztett állapot, depresszió stb.../, mert az nagyban segítené a fejlesztést, a pozitív hozzáállás segíti a gyermek és a fejlesztő szakember munkáját. Tudom, nem könnyű, de próbálkozni kell, kinek-kinek mi a megoldás /pl.pszichológus, kineziológia, beszélgetés a családdal, barátnővel, stb..../. Ez egy külön blogot is megér majd.

A betegségek: természetesen lassíthatják a fejlődést/fejlesztést, ezt nem tudjuk befolyásolni.

—————

Vissza