Szájkezelési segédlet

2013.09.26 09:22

SZÁJKEZELÉS

TÁJÉKOZTATÁS ÉS HÁZI FELADATOK SZÜLŐKNEK

Az izomtónus-eloszlási zavar gyakran kiterjed az arc mimikai- és rágóizmaira is mely akadályozhatja a rágást, azaz a darabos étel fogyasztását, a megfelelő beszédhangok kialakulását. Fokozott nyálzás és az arc aszimmetriája is előfordulhat. A passzív izomzat miatt a száj üregében letapadások, erőteljes vagy enyhe hártyácskák képződnek, a nyelvcsap zsugorodhat, ezért a nyelv nem működik megfelelően, vagy éppen túl gyenge, ezért kilóg a nyelv. Hatásos kezelése a DSGM speciális manuális arc és szájkezelés. Ennek keretében a mimikai és rágóizomzatot külsőleg és a szájüregen belül is kezeljük.

Házi feladatok:

  1. Gumifejű, tüskés bébi-fogkefe beszerzése /bárhol kapható/, ezzel a szájüregen belül nem csak a fogakat, hanem az arcizomzatot is lehet körkörösen masszírozni 1-2 percet.
  2. Az arcot kívülről körkörösen, illetve a DSGM szakember által mutatott módon masszírozni, mozgatni.
  3. Kilógó nyelvet anyag-pelenkával megfogni, picit tartani, erre a gyermek automatikusan behúzza a nyelvét. Kb.: kétszer ismételjük.
  4. A gumi fogkefét vagy kenyérhéjat, esetleg répát oldalra a két fogsor közé helyezni, ezáltal a rágómozdulatok önkéntelenül beindulnak. Mindkét oldalon 1-2 perc.
  5. Izomzatot erősítő gyakorlatok:
  • ping-pong labda fújás
  • étkezés közben az étel berakni oldalra a pofazacskóba, ekkor a gyermek, önkéntelenül ki akarja onnan piszkálni, beindul a rágó izomzat, a nyelv is működésbe lendül
  • étkezéskor fölkenni az ételt a szájpadlásra, hogy le kelljen azt szedni a nyelvvel
  • szájat bekenni valami finomsággal /pl. nutella/, hogy a gyermeknek a nyelvével le kelljen nyalni
  • tányért kinyalni, nyalókázni, stb……
  • egyéni kreatív feladatok, kilógó nyelv esetén szájharang is alkalmazható

A manuális részét a feladatoknak elég hetente 2-3 alkalommal végezni, a többi gyakorlatot játékosan étkezés közben bármikor, amikor a gyermek hajlandó.

—————

Vissza